Scott Pilgrim vs the World

Michael Cera, Jason Schwartzman, Chris Evans, Kieran Culkin, Mary Elizabeth Winstead, Anna Kendrick, Alison Pill
Regi: Edgar Wright (Hot Fuzz, Shaun of the dead)

När Scott Pilgrim blir kär i den nyinflyttade, mystiska Ramona, startar hans kamp mot hennes förflutna. För att kunna bli tillsammans med henne måste han besegra hennes sju onda ex.

Underbart lekfull dialog i denna indiekomedi som lånar friskt från tv-spelens värld. Här myllrar det av många roliga, charmiga karaktärer. Rumskompisen (Kieran Culkin) är en sarkastisk favorit. En pärla som måste ses av alla. Och var du inte redan ett stort fan av kanadensaren Michael Cera så kommer du garanterat bli det nu.

/Eva

Du kommer att möta en lång mörk främling

Woody Allens nya film lyckas med att blanda humor och allvar och är dessutom både välskriven och välspelad. Filmen handlar både om svårigheter att leva med en partner men också att leva med sig själv. En sevärd film!   

/Jonas

Hot tub time machine

John Cusack, Chevy Chase, Craig Robinson & Clark Duke
Regi: Steve Pink ( Accepted)

Collegefilm med vuxna människor. Ett kompisgäng äker tillbaka till sin ungdoms 80-tal och återupplever en skidresa som gick fel. Kaskadspyor, bröst och skömt om bajs. Tramsigt och utan finess. Clark Duke (Kick-Ass/Supersugen) är den enda som är rolig i sin fasa och ifrågasättande av det 80-tal han inte har någon relation eller erfarenhet av.

/Eva

Vegas

Tre ungdommar hittar varandra på ungdomshem och försöker förgäves göra upp med sina nära vuxna. En sevärd film om hur hårt livet kan vara. Det som verkligen drar ner betyget är att Marianne, en av huvudrollerna inte alls har en speciellt djupt gående karaktärsutveckling. Killarna skildras som vanligt som tänkarna medan Marienne handlar helt efter känsla.

Mio Lee Rapp


Betyg vecka 43

Nästan en femma denna veckan i Harvey, men Scott Pilgrim vs the world räckte inte hela vegen upp i topp.

Bio-premiärer

Scott Pilgrim vs the World
- fyra kaniner

Vegas - två kaniner

Du kommer att möta en lång mörk främling - tre kaniner


DVD-premiärer

Hot tub time machine - två kaniner

Harvey vs the world

I samband med premiären för Michael Ceras nya film Scott Pilgrim vs the World funderar Harvey på tvspelsvärldens intåg i spelfilmen. Woody Allen stannar kvar i Europa. Du kommer att möta en lång mörk främling utspelar sig i London och tar upp viljan att förändra sitt liv. På Hagabion visas norska ungdomsskildringen Vegas. Dessutom har vi sett amerikanska komedin Hot tub time machine.

Ditt filmprogram Harvey varje fredag och söndag kl 13.00 på k103 Göteborgs Studentradio. www.k103.se.


The Social Network

Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake
Regi: David Fincher

Fincher har lyckats göra filmen om Mark Zuckerbergs framgångssaga med det sociala netverket Facebook att bli en spännande, intressant historia som både berör, engagerar och underhåller. Jesse Eisenberg gör en av sina bästa roller som den komplexe, übersmarte, men aningen socialt inkompetente upphovsmannen. Ett absolut måste att se. Extra fashinerande eftersom så många varit med redan från resans början och kan relatera till utvecklingen och betydelsen av fenomenet.

/Eva

Somewhere

Stephen Dorff & Elle Fanning
Regi: Sophia Coppola (Virgin Suicides, Lost in translation)

Sophia fortsätter sin studie i ensamhet och utanförskap. Vi följer den ensamme, uttråkade och vilsne skådespelaren och playboyen Johnny. En film fylld av långa dialoglösa scener. Men där Lost in translation underhöll och engagerade, tråkar Somewhere bara ut mig. Trots Dorffs övertygande rollprestation, rör hans situation mig inte i ryggen. Jag har svårt att tycka synd om rika människor som har all tid och möjlighet i världen att göra något åt sin situation.

/Eva

Till det som är vackert

Svensk film, regisserad av Lisa Langseth, vilket är hennes debut. Nykomlingen Alicia Vikander som porträtterar huvudrollskaraktären Katarina, är i bild i stort sett hela filmen igenom.

Hon presenteras som en ganska vilsen och inåtvänd 20 årig tjej, med trasslig bakgrund som längtar efter någon form av mening med livet utan att riktigt veta vart hon skall söka den. Hon vill absolut inte bli som sin nersupna, mållösa mamma men heller inte som sin chips och tv-spels beroende pojkvän.

Av en slump får hon jobb som receptionist på göteborgs konserthus, och efter det kan Katarina varken hålla sig borta från musiken, konserthuset eller den charmige, förföriske dirigenten , spelad av Samuel Fröler, som leker med hennes känslor för lite tillfällig tillfredstllelese. något han senare får ångra.

Svart drama om att finna det vackra i livet och vägra ge upp.

Den klassiska musiken är en stor och kraftfull del av filmen o blir på nåt märkligt sett extra mäktig i kombination med Katarinas otroliga kärlek för den i denna nutidsrealism.  

Katarinas liv berör en in på bara märgen och när jag gick ur biosalongen var jag helt hänförd. Jag har tamejfan till o med suttit hemma o pluggat till klassisk musik nu, så visst har den inneburit intryck o påverkan.

/Amanda ML


Peter och vargen



En mycket vacker animerad film med utgångspunkt i Sergei Prokofievs berättelse från 1939 i det ryska USSR om en pojke och hans farfar. Peter och hans närmsta vän, en anka, lever ett fattigt liv med Peters farfar i ett fallfärdigt skjul. Men deras hem ligger precis på gränsen till den stora skogen och där lurar en hungrig och farlig varg. En spännande och vacker historia, med ett oväntat slut. Animationerna är fantastiskt fina och ögonrörelserna är speciellt imponernade, denna lilla film är verkligen väl värd att se!

Recension: Mio Lee Rapp



Betyg vecka 42

Resultatet av Harveys bedömningar. Denna vecka bara från bioduken.

Bio-premiärer

The Social Network
- fyra kaniner

Somewhere - två kaniner

Till det som är vacker - fyra kaniner

Peter och vargen
- tre kaniner


Förväntansfull Harvey

Stora förväntningar att leva upp till i dagens Harvey. Spänningens mästare David Fincher har tagit sig an historien om Facebooks uppkomst med stjärnskottet Jesse Eisenberg i huvudrollen. Med tre succér i bagaget välkomnar vi Sofia Coppola tillbaka med Somewhere. Vi har dessutom sett det svenska dramat Till det som är vackert och den animerade dockfilmen Peter och vargen.

Levs det upp till våra förväntningar i veckans Harvey? Lyssna fredag eller söndag 13.00 på www.k103.se eller 103,1 Mhz.


Gentlemen Broncos

Jemaine Clement (Flight of the Concordes)  & Michael Angarano
Regi: Jared Hess

Den kufige ynglingen Benjamin blir skickad på ett skrivarläger. Där får han träffa sin store idol, sci-fi-författaren Chevalier. Denne har sedan länge drabbats av idétorka och stjäl Benjamins manus och ger ut under eget namn. Här börjar kampen om upphovsrätten. Jared Hess fortsätter göra indiefilm i stil med sina tidigare allster Nacho Libre och Napoleon Dynamite, men här når han inte alls samma höjder. Specielt fokuset på att spela upp de båda "upphovmännens" filmade tolkningar av manuset blir långdragna och ointressanta. Även om det finns en naiv charm bakom filmen är den ändå taffligt gjord och handlar om en lagom intressant historia skriven av ett barn. Jemaine Clement är mest irriterande i rollen som den diviga, nördiga, sci-fikultförfattaren.

/Eva

Machete

Machete är Robert Rodriquez nya rulle, med ingen mindre än Danny Trejo i sin första huvudroll nånsin! Trejo spelar Machete, en stenhård mexikansk ex-polis som tagit sig illegalt till USA.  efter att ett par bovar försökt sätta dit honom för ett mord får Machete upp vittring på knarkkungen (Steven Seagal!) som dödade hans familj och en orgie i våld tar sin början.

Filmen är extremt underhållande och extremt våldsam samtidigt, vilket gör att det går hyfsat enkelt att distansera sig från övervåldet, som t.ex. när Trejo skär upp magen på en bov och använder hans blindtarm som rep och kastar sig ut genom ett fönster...:-) Tja, gillade man Planet Terror kommer man troligtvis även gilla Machete.

Filmen tar även upp USAs invandringspolitik när det gäller gränsen mellan USA och Mexico, utan att för den saken släppa taget om stämningen i filmen.

Filmen kunde lätt varit värd en fyra om man är på humör, men det är ganska svårt att att palla med en lång film med så mycket övervåld.    

/Jonas

En sorts kärlek

Stijn är mannen som har det mesta i materiell väg, men även självförtroende och stimulerande arbete. Denna manliga narcissist lever förtås som att allt i världen kretsar kring honom och uttryckligen konsumerar sex och kvinnor som drinkar i baren. Men när Stijn möter Carmen är det mer än sexlust och självförverkligande, tur för Stijn att Carmen blir intresserad tillbaka. Efter ett extremt jobbigt besked faller dock världen samman. Den klart känslostörde Stijn hanterar problemen genom att låta sin narsistiska ådra pulsera till max och filmfotot visar en tydlig förändring i de psykologiska strobbtempo som Stij uppenbarligen försöker att uthärda sitt liv.

Recenserat av: Mio Lee Rapp


Himlen är oskyldigt blå

Bill Skarsgård, Peter Dalle, Björn Kjellman, Amanda Ooms
Regi: Hannes Holm

Sommarlovet 1975 får Martin följa med sin rika kompis till Sandhamn. För att kunna försörja sig jobbar han på den exklusiv seglarrestaurangen. Hemma i Stockholm har han lämnat sin kuvade mor och alkoliserade far. Detta är hans första smak på friheten och vuxenlivet. Här träffar han playboyen och restaurangägaren Gösta som har allt annat än rent mjöl i påsen. Martin dras in i en historia som han själv inte förstår allvaret i. Filmen bygger delvis de verkliga händelserna kring Sandhamnsligan. Filmen innehåller tre starkt lysande stjärnor. Amanda Ooms och Björn Kjellman som det trasiga föräldraparet är hjärtslitande och enastående. Peter Dalle som den halvgalne restaurangägaren har också många fina stunder, även om det ibland spiller över på överspel. Dessutom roligt för mig som gammalt Just D-fan att se Gustave Lund i en mindre roll. 

/Eva

The Last Airbender

Last Airbender är M. Night Shyamalans senaste film och bygger på en tv-serie som i sin tur bygger på en gammal serietidning. Filmen utspelar sig i en värld där det finns fyra riken - ett för varje element: luft, jord, vatten och eld. Inom varje folkslag finns det så kallade "benders" som kan styra över sitt folks element. Dessa krafter kommer från spirituella väsen, andar, och det finns alltid en person, the Avatar, som är den ende i världen som är i kontakt med andevärlden och kan kontrollera alla fyra elementen. Men för hundra år sedan försvann Avataren och i hans frånvaro har Eldnationen startat krig. Men nu kommer Avataren - Aang - tillbaka och då blir det andra bullar...

Filmen är ett riktigt äventyr för alla er som gillar sf-rullar och har en förkärlek för filmer där människor kan besitta övernaturliga krafter. Tyvärr blir det inte så bra, i min smak. superfåniga repliker av tråkiga karaktärer och Shyamalans tveksamma berättarteknik gör inte filmen värd mer än två kaniner.    

/Jonas

Yves Saint Laurent – den stora kärleken

Filmen om modeskaparen Yves Saint Laurent som nyligen gick bort. Filmen visar närgånget, men respektfullt Yves liv i revy genom hans partner Pierre Bergés berättelser. Historien vävs samman av den auktion som Pierre bestämt sig för att göra på hans och Yves gemensamma konstsamling. Det är en film som får mig att intressera mig för mode och för Yves som person, men tyvärr djupdyker inte regissören Pierre Thoretton speciellt. En klart sevärd och fin film.

Recenserad av
Mio Lee Rapp

Betyg vecka 41

Många filmer men nästan samma betyg till alla denna veckan.

Bio-premiärer

En sorts kärlek
- tre kaniner

Himlen är oskyldigt blå - tre kaniner

The Last Airbender - två kaniner

Machete - tre kaniner

Yves Saint Laurent – den stora kärleken
- två kaniner


DVD-premiärer

Gentlemen Broncos - två kaniner


Ciné Francais besöker Harvey

Hagabions franska filmklubb, Ciné Francais, besöker Harvey denna veckan. Dessutom massor av recensioner. Vi har sett: Machete, Yves Saint Laurent – den stora kärleken, The Last Airbender, Himlen är oskyldigt blå, En sorts kärlek och Gentlemen Broncos.

Ditt filmprogram Harvey på K103 varje fredag och söndag kl 13.00. www.k103.se.



Pappa på burk

Jason Bateman, Jennifer Aniston, Jeff Goldblum, Juliette Lewis
Regi: Josh Gordon & Will Speck (Blades of glory)

Kassie och Wally har varit vänner i många år sedan deras korta period av dating övergick i vänskap, för Kassie - dock inte för Wally. När Kassie bestämmer sig för att skaffa barn med hjälp av en donator blir Wally desperat och byter ut sperman mot sin egen, under ett väldigt alkoholpåverkat ögonblick som sedan försvinner i en minneslucka. När han många år senare återfår kontakten med Kassie och hennes nu 6-årige son börjar minnena komma åter och han inser att de har en son tillsammans, men hur ska han berätta det på ett smidigt sätt?

Filmen har en fast grunda att stå på i och med sina många duktiga skådespelare. Specielt scenerna med Jeff Goldblum och Jason Bateman är bra uppbyggda och har ett intressant driv. Även samspelet med sonen är roliga och se. De går i stort ut på att Jason Bateman pratar med en 6-årig variant av sin egna nevrotiska och skeptiska personlighet. I övrigt ger filmen allderles för lite, det mesta är för givet, överdrivet eller genomhastat. Man försöker bygga upp historien i början men i slutet faller allt som ett korthus. Som om man plötsligt känner på sig att filmen hållit på för länge och därför kastar ihop de sista bitarna och tackar för sig i all hast. Filmen hade nog vunnit på om man vågat vara mer drama samtidigt som man är en komedi. Det är helt ok att man skämtar om ett så här allvarigt ämne om man samtidigt behandlar de olika aspekterna av ämnet mer och inte fega ur när det börjar osa katt.

/Eva

Wild Target

Bill Nighy, Emily Blunt, Rupert Grint, Martin Freeman
Regi: Jonathan Lynn (Min kusin Vinny, Oss torpeder emellan)

Man väntar sig mycket mer av engelsmannen som regisserade komedin Min kusin Vinny, som gav Marisa Tomei en Oscar. Han är dessutom den ena av två personer som skrivit det prisbelönade och superomtyckta politiska satirprogrammet Yes, Prime Minister som rullade nästan hela 80-talet i England. Här finns inte ett enda spår av varken humor, satir eller ens verklighetsuppfattning. Vi följer en medelålders yrkesmördare som blir kär i ett av sina offer, en ung tjuv. Tillsammans med tonåring som de bokstavligen snubblar över blir de föremål för en jakt som tvingar dem att gömma sig på landet där de går varandra på nerverna. Jobbigast är det dock för mina egna. Barnslig, gubbsjuk och tråkig ton som blandas med ett skådespel som hör hemma på Barnkanalen.

/Eva

The Other Guys

The Other guys är skriven och regisserad av den begåvade Adam McKay som tidigare levererat två av mina absoluta favoritkomedier: Anchorman och Stepbrothers. Filmen handlar om ett udda polispar spelat av Will Ferrell och Mark Wahlberg som ska försöka fylla upp tomrummet efter de två superpoliserna (Sam Jackson och the Rock) gått bort. Filmen är inledningsvis riktigt kul och tillhandahåller därefter då och då ett gott skratt. Tyvärr blir det för mycket av det goda och filmen känns emellanåt extremt ogenomarbetad och skulle utan tvekan kunnat komma upp till ett högre betyg om McKay valt att ta bort en del scener och bearbeta replikskiftet ytterligare.    

/Jonas

Iron Man 2

I uppföljaren till den i min mening mycket lyckade Iron Man tar storyn vid precis där förra filmen slutade. tony stark har gått ut officiellt med att han är Iron Man. Om Tony var självupptagen och narcissistisk i första filmen är det ingenting mot vad han är i andra, vilket blir ganska tröttsamt i längden. Extra tröttsamt är alla dialoger emellan Tony och Pepper Potts som hela tiden pratar i mun på varandra och kacklar värre än en hel hönsgård. Att Scarlett Johanssen får en karaktär som nån superagent femme fatale lyfter inte filmen överhuvudtaget och det är aldrig kul när en skådespelare blir utbytt och en karaktär plötsligt ser helt annorlunda ut (Tonys vän Rhodey). Sutligen är soundtracket pinsamt dåligt så det är tur att filmen bjuder på ett hyfsat tempo för att undvika ett totalfisasko!    

/Jonas

Buried

Buried är en film som utspelar sig enbart i en träkista några meter under jord. Ryan Reynolds är en truckchaffis i Irak som blivit nerskuffad i en kista av okända män som hoppas på feta lösensummor av USAs regering. Reynolds spelar bra men filmen i sig är dömd att misslyckas i min mening. För att filmen ska bli en långfilm har Reynolds fått en mobiltelefon nere i kistan och spenderar större delen av filmen med att ringa olika samtal, de flesta av dom rätt meningslösa för handlingen. under biovisningen satt jag med fingrarna mot tinningen och fick nästan ont i huvet av hur många dumma sekvenser filmen innehöll. som till exempel när en orm slingrar sig in i kistan och Reynolds bestämmer sig för att hälla ut sin sprit och tända eld på den - i en kista som enligt all logik borde varit tömd på luft för längesen! Trots min irritation lever filmen kvar i huvet och att filmexperimentet lyckades i det avseendet att det faktiskt blev en långfilm gör att den iallafall är värd två kaniner.    

/Jonas

I Gryningens Timmar

I gryningens timmar i Paris, 1942 hämtade den franska polisen tiotusentals judar från sina hem i staden för att sedan uppehålla dem på en stadio och slutligen lämna ut dem till tyskarna för deportation till förintelseläger. Som en betraktare får man möte en rad olika människors liv och hur det som sker påverkar dem. Vid några olika tillfällen ser vi hur makthavare resonerar medan judar är de som blir utsatta för grymheterna som baseras på strategi och rädsla. Filmen är stundvis långtråkig men har en mycket rörande slut. Gå gärna och se den!

/Mio Lee Rapp

Engelen

Att Margeret Olin är en fantastiskt duktig regissör som plockar fram verkliga känslor hos skådespelarna är mycket tydligt i denna fantastiska film Engelen. Filmen är en dedikering till en nära väns dotter och en förklaring på hur och varför det gick som det gick då dotter blev bortadopterad.
Engelen är en av få filmer som förtjänar ett ord som äkta och stark, men det gör den. Mycket varmt rekommenderad!

/Mio Lee Rapp



Betyg vecka 40

Harvey blandar tragedi med komedi. Tragedierna segrade denna veckan.

Bio-premiärer

Engelen - fem kaniner

Buried
- två kaniner

Pappa på burk - två kaniner

I Gryningens Timmar
- tre kaniner

The Other Guys
- två kaniner


DVD-premiärer

Wild Targets - två kaniner

Iron man 2 -
två kaniner

Norsk-brittiskt-franskt-amerikanskt Harvey

Det blir film från flera olika länder i veckans Harvey. Norska Engelen fick pris för bästa film under årets upplaga av Göteborgs Filmfestival. Nu kan du se dramat på Hagabion. Franska I gryningens timmar med Jean Reno blickar tillbaka till andra världskrigets Paris och massarresteringen av judar. Lite lättsammare underhållning blir det i komedierna The Other guys, Pappa på burk och Wild Target. Dessutom spänning del två i sagan om Ironman och annorlunda Buried.

Lyssna på Harvey idag kl 13 eller på reprisen på söndag samma tid. På www.k103.se eller 103,1 MHz.



Hämnden

Hämnden är Susanne Biers nya film. Hennes förra film, Efter Bröllopet, var något av det bästa jag sett så mina förväntningar var skyhöga. trots mina höga förväntningar rycker Bier med mig in i dramats värld åter igen utan att jag kan göra motstånd. Med skådespelarinsatser på topp och Biers känsla för berättarteknik är Hämnden, enligt mig, det bästa man kan se på bio just nu (oktober).   

/Jonas

Dumma mig (3D)

Steve Carell, Jason Segel, Russel Brand, Will Arnett, Julie Andrews, Kristen Wiig, Jack McBrayer, Danny McBride, Jemaine Clement, Mindy Kaling
Regi: Pierre Coffin & Chris Renaud

Gru vill bli känd som den största skurken genom tiderna, genom att stjäla månen. Men för att genomföra det måste han först stjäla en krympningsmaskin från den nya unga superskurken Vectors välbevakade hem. Han tar hjälp av tre föräldralösa, kakförsäljande flickor. Men det är svårt att var skurk och far samtidigt. Mycket charmig animerad pärla. Egentligen inte så märkvärdig historia, men rolig dialog i kombination med den stjärnspäckade ensamblen kryddat med Grus arme av små gula, härjiga medhjälparfiluer får mig på fall och delar kanske ut ett aningen högt betyg.

/Eva

St John of Las Vegas

Steve Buscemi, Sarah Silverman
Regi: Hue Rhodes (långfilmsdebut)

En lågbudgetkomedi med Steve Buscemi i rollen som spelberoende försäkringskontrollant som skickas till Las Vegas för att utreda ett ärende som bara blir mer och mer komplicerat. Pluspoäng för försöken till de surealistiska miljörena och diskutionerna, men tyvärr saknas det både mål och driv i denna film. Jäsp!

/Eva


Betyg vecka 39

Denna veckan trivdes Harvey bäst på bion.

Bio-premiärer

Dumma mig (3D) - fyra kaniner

Hämnden
- fyra kaniner



DVD-premiärer

St John of Las Vegas - två kaniner

Filmnatta i Harvey

Under Kulturnatta finns flera filmrelaterade alternativ att kolla upp. Vi har sett Susanne Biers Hämnden med bland annat Mikael Persbrandt i huvudrollen. Ännu en 3Dfilm når bioduken. Dumma mig har samlat en lång rad kända komiker i röstlistan. Dessutom har vi sett Saint John of Las Vegas med Steve Buscemi.

VJ Linnea Forslund gästar Harvey


Video riot under Kulturnatta

1 oktober hålls Kulturnatta som är ett årligt event som genomför över hela landet. Under kulturnatten öppnar olika kulturinstitutioner och mindre kulturscener sina dörrar för allmänheten. På världskulturmueet kommer det att hållas en Video riot, kanske den första i Sverige i denna skala.

En rad olika visual jokeys har bjudits in till detta event för att tillsammans genomföra en kväll där film och musik förenas live med hjälp av sju projektorer, stor yta och göteborgs bästa Djs.


Kulturnatta: http://www.kulturnatta.goteborg.se/

Allt detta i ditt filmprogram Harvey fredag och söndag kl 13.00 på 103,1 MHz eller www. k103.se.


RSS 2.0