Solisten

Robert Downey JR, Jamie Fox, Kathrine Keener
Regi: Joe Wright (Försoning, Stolthet och fördom)

När den välubildade, berömde journalisten möter den hemlöse, schizofrene, men uppenbart geniala musikern uppstår en ovanlig vänskap. Men det är svårt att hjälpa. Ibland räcker inte pengar, kontakter och utbildning. Kanske strävar inte alla efter samma saker och kanske är vissa problem för svåra för att lösa. Ett vackert porträtt baserat på två verkliga personer med tre riktigt duktiga skådespelare i basen.

/Eva

Away we go

John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Maggie Gyllenhaal, Catherine O'Hara, Allison Janney
Regi: Sam Mendes

Burt och Verona bor i en tråkig avkrok av USA bara för att finnas nära Burts föräldrar nu när de väntar barn. När
föräldrarna glatt meddelar att de tänker flytta till Europa på äldre dagar för att leva det glada livet bestämmer sig paret för att också flytta. Men vart ska de ta vägen? De reser runt och besöker vänner och släktingar för att hitta det perfekta stället för deras gemensamma framtid. Är gräset grönare på andra ställen? En resa kantad av den ena situationen dråpligare än den andra. De möter många olika typer av familjer och sätt att hanskat med relationer och barn. Man tar båda fram de positiva och de negativa sidorna med familjeskapet. Speciellt Allison Janney, denna underbara komidien som får allderles för lite uppmärksamhet, glänser som den högljudda mamman som fullständigt skiter i gränser och tabun. En mycket varm, kärvänlig och framför allt rolig film som lämnar dig lycklig, nöjd och hoppfull. Vad man själv än längtar efter.

/Eva

It's not me, I swear!

Antoine L'Écuyer
Regi: Philippe Falardeau

Kanadensiskt drama om Léon, en tioåring som försöker göra allt för att få sina föräldrar att sluta bråka. Utan urskiljning och förståelse för rätt och fel blir hans handlingar allt destruktivare och farligare. En riktigt välspelad, berörande och fashinerad indiepärla som man ska lägga lite tid på att leta upp.  

/Eva

Rough Aunties

Longinottos senaste film Rough Aunties utspelar sig i Duban, Sydafrika där en organisation som heter Bobi Bear bedriver verksamhet för utsatta barn. Det kan handla om incest, våldtäkt eller misshandel. Namnet Bobi Bear kommer från den nalle som används för att barnen ska kunna förklara vad som hänt dem.
Redan i inledningen får tittaren se hur ett litet barn visar på en Bobi bear nallen hur en vuxen person förgripit sig på den, och blandad känsla mellan illamående och engagemanget liksom väller över mig.
Filmen engagerar och sätter personalen i fokus, något som jag tror är ovanligt. Jag tror snarare att offren brukar vara de som blir fokuserade med sorgliga berättelser. Istället får vi följa de otroligt starka människor som jobbar för att hjälpa de utsatta barnen. Och om deras utveckling i sitt yrke och sammanhållning som grupp. Bobi Bear ett center där man ska gråta för barnen, vara engagerad är överst på listan över egenskaper.

/Mio Le Rapp

En galen natt

Steve Carell, Tina Fey, Mark Wahlberg, Kristen Wiig
Regi: Shawn Levy

Paret som fastnat i slentrianens sirap går varje vecka ut på date för att hålla gnistan vid liv. Varje vecka gör de samma sak på autopilot. En kväll gör de något annorlunda och blir förväxlade med ett annat par. Det är upptakten till en galen jakt och oförglömlig kväll. Många duktiga komiker i en lite för famlijeinriktad actionkomedi. Hade gärna fått vara mer vass och välkryddad. Men ändå underhållande som tillfälligt, oförargligt tidsfördriv.

/Eva

Betyg vecka 15

En generellt bra filmvecka med bra snittbetyg, 3,8:

Bio-premiärer

Rough Aunties -
fyra kaniner

En galen natt - tre kaniner


DVD-premiärer

It's not me, I swear!
- fyra kaniner

Away we go
- fyra kaniner

Solisten - fyra kaniner

Det oberoende Harvey

Denna vecka får vi besök av Cornelia Bjurström från Bio Roy. Två av de roligaste amerikanerna just nu, Tina Fey och Steve Carell, möts i komedin En galen natt. På Hagabion är det premiär för Kim Longinottos sydafrikanska dokumentär Rough Aunties. På dvd har vi sett den verklighetsbaserade Solisten med Robert Downey, JR och Jamie Foox. Dessutom två indiepärlor. Away we go och It's not me, I swear.

Lyssna på Harvey fredag och söndag 13.00 på 103,1 MHz eller www.k103.se.


Kick-Ass


Skrönor från de gyllene åren

Filmen bygger på fem skrönor eller vandringssägner om den period under 1980-talets diktatur. (Under Ceausescu regimen. Kommunismen.) Vissa delar har den där svarta humorn medan andra delar blir snudd på tragiska. Om hur fattigt och eländigt livet var under de ”gyllene åren” (som är ett ironiskt sätt att benämna hur illa det var). Banan i julklapp känns tragiskt idag.

Om vi skulle göra några korta filmer av Råttan i pizzan skrönorna så hamnar vi väl inte riktigt här, om du nu associerar till den boken. För medan Råttan i pizzan är rå och ofta ganska elak så är ”Skrönor från de Gyllene åren” snäppet mer verklighetstroget.

Det här är en film som skildrar arbetarnas historia, oavsett om det nu är skrönor eller kanske verkligen har inträffat något liknande i alla fall. Och det är väl lite tveksamt så där som en skröna ska vara.

Rumänien, 2009, 2 timmar 13 minuter

Regi: Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru.

Jag gillar filmen, långtradigt ibland men med vissa guldkorn. Färgerna är genomgående vackra och det finns ett efterlängtat klassperspektiv i flera av filmerna.

/Mio Lee Rapp

 


All about Steve

Sandra Bullock slog igenom i actionfilmen Speed 1994 och har ju nu belönats med en Oscarstatyett för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats som Leigh Anne Touhy i The Blind Side. Så jag tänkte att det kunde vara lite extra kul att se just henne i en film nu. Jag tänkte också att hon brukar komma till sin rätt och vara ganska kul i romantiska komedier som tex the proposal, Jag tänkte också att filmen verkade ganska kul i sig. Men såhär med facit i hand så tänkte jag helt enkelt väldigt väldigt fel.

Det är synd för den börjar lovande. Roliga repliker och det där härliga minspelet som är så typiskt för Bullock. Hennes karaktär, Mary Horowitz är en väldigt säregen men supersmart och extremt pratglad korsordstillverkare som till en början är sådär charmigt udda och konstig utan att det blir för överspelat och tillgjort. Men precis som hennes liv förändras efter att hon skall på en påtvingad blind date på hennes föräldrars initiativ så förändras också hela marys personlighet och därav också den övergripande känslan för filmen eftersom hon ju är handlingens medelpunkt. Mannen hon skall träffa heter Steve, och det räcker ju med att upprepa filmens titel för att förstå vart handlingen sedan är på väg. All about Steve helt enkelt.

Steve spelas förövrigt av Bradley Cooper som vi minns från Baksmällan och vars medverkan också gav ett hopp om en underhållande rulle. Men det charmiga hos Mary blir plötsligt bara hysteriskt och hennes till en början små skrattframkallande egenheter tröttnar man på lika fort som Steve verkar göra. Han blir till och med rent av skrämd av hennes fruktansvärt intensiva uppvaktning.

Hon blir så betagen att hon gör ett helt korsord om bara Steve typ ”vad är Steves ögonfärg, vad har Steve för bil” o.s.v vilket leder till att hon får sparken från tidningen som tidigare producerat hennes bidrag. Detta ser hon dock bara som ödets tecken på att hon istället enbart borde följa med o stötta Steve i hans jobb istället. Han är kameraman åt reporten åt hartman huges, filmens kanske roligaste snubbe, men också den elakaste. Steve försöker ju nämligen ganska omgående göra klart för mary, vänligt men bestämt, att hon inte bara kan dyka upp helt oannoncerat överallt där han befinner sig i tjänst och att han inte är intresserad av fler dejter. Hartman har dock lurat i Mary, mest för att jävlas med sin kompanjon verkar det som, att Steve p.g.a rädsla för den sanna verkliga kärleken kommer att agera som om han inte giller mary vilket Mary givetvis blåögt går på. detta missförstånd är väl än av de få relativt roande sekvenserna i filmen då Mary blir gladare och gladare ju taskigare grejer Steve slänger ur sig.

Det blir egentligen inte kärleskfullare än så och om jag tex jämför med Bounty Hunter som också var en ganska menlös film så räddade ju samspelet mellan Aniston och Butler och det klassiska kärlekstemat ändå intresset för filmen men den kemin och de skådespelarinsatserna är helt obefintliga i All about Steve. Slutet vill jag inte ens prata om. Det är så patetiskt befängt och rakt igenom brutalfånigt att jag nog skrattade av ren frustration. Eller så skrattade jag nog säkert av glädje för att den snart var slut.

Jag hade helt enkelt jättesvårt för Mary, som förvisso var ett verbalt geni, men totalt socialt obegåvad på ett sätt som regissören ändå verkade försöka framställa som något gulligt. Enligt mej helt förgäves.

Filmen är väl också tänkt att visa på nån form av moralkaka om att våga vara annorlunda och att de som inte accepterar dessa goda men missförstådda människor förr eller senare kommer att straffas men detta budskap kommer inte heller till sin rätt. För i så fall förstår jag liksom inte grejen, eftersom det ju är Mary som missförstår alla andra och inte tvärtom. Jag kände i alla fall ingen som helst sympati i hennes naiva godtrogenhet utan störde mig mest på hela hennes identitet vilket uppenbarligen inte ens en oscarkandidat som Sandra Bullock kunde komma undan med. 

Men vem vet, alla kanske inte tänker som jag o Steve.

/Amanda ML

Betyg vecka 14

Betygen som delades ut i veckans program:

Bio-premiärer

Kick-Ass -
fyra kaniner

Skrönor från de gyllene åren - två kaniner


DVD-premiärer

All about Steve
en kanin

Is it a bird? Is it a plane? No it's Harvey!

Idag fokuserar vi på superhjältar. Matthew Vaughns Kick-Ass har biopremiär och vi drar på oss trikåerna och tränar in coola moves. Mer allvar blir det i Skrönor från de gyllene åren som blickar tillbaka till diktaturens Rumänien. Denna fredagens premiär på Bio Roy. Efter Oscarsvinsten för Sandra Bullock och Golden Globe för Bradley Coopers senaste komedi Baksmällan är vi nu nyfikna på deras nästkommande projekt. Vi är ju dock medvetna om att Sandra Bullock fick en Razzie för sin roll i nya dvdsläppet All about Steve.

Lyssna på Harvey varje fredag och söndag 13.00-14.00 på 103,1 MHz eller www.k103.se.

Den fantastiska räven

Röster: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Willem Dafoe, Owen Wilson
Regi: Wes Anderson (Bl. Rushmore, The Royal Tenenbaums, Darjeeling Limited)

Det talades länge om Andersons arbete med Roald Dahls fantastiska räv. När resultatet nu är här förstår man vad som tagit sådan tid. Wes gillar detaljer och här är de många och alla perfekta. Från historien, dialogen, rollbesättningen, rekvisitan och musiken. Ett fantasktiskt spännande och roligt äventyr med Herr Räv som den charmige, smarte intrigören. Det är inte utan att man tänker på George Clooneys karaktär i Oceans-filmerna. Knappast en slump heller. Tro nu inte att detta är en barnfilm bara för att den är gjord med dockor. Den finns inte dubbad till svenska och är nog lite lurig att hänga med i om man är under 7år som är dess åldersgräns.

/Eva

The Bounty Hunter

Skådisar som Jennifer Aniston och Gerald Butler räddar en rörig Story. Väldigt "amerikansk" actionkomedi, klichéspäckad o ganska förutsägbar men med hjälp av ett hyfsat manus och en stundtals kvick och rolig dialog  blir resultatet helt okej. Den fyller sin funktion när det gäller att roa o underhålla.

Filmen handlar om ett skilt par som inte direkt separerat som vänner o deras försök att gå vidare på varsitt håll. Reporten Nicole, spelad av aniston har sedan deras uppbrott framgångsrikt klättrat upp i karriären medans Milo, gerald butler, fått sparken från polisen o tampas med alkoholproblem o spelmissbruk.
Deras väger tvingas dock mötas igen efter en ironisk tillfällighet. Milo, som numera livnär sig på att arbeta som prisjägare får det han först verkar definiera som sitt drömjobb, nämligen att haffa ingen mindre än just sitt ex, som flytt borgen efter att ha kört in i en polishäst med sin bil. om han lyckas med uppdraget får han 5 000 dollar men det som skulle bli en lätt match verkar lättar sagt än gjort.

En ointressant film om man är sugen på en minnesvärd upplevelse men ett bra tidsfördriv om man kanske vill slippa tänka på annat eller få tiden att gå lite fortare på en dålig dejt!

/Amanda ML

Jennifer´s Body

Jennifer's Body har en överaskande attityd och känns som en blandning av svart komedi och skräck. till en början var jag helt med på noterna och tyckte det hela kändes både kul och spännande. men efter hand tyckte jag inte manuset räckte till och filmen blev tröttare och tråkigare och slutet kändes som en befrielse från en film som lämnade mig besviken.   

/Jonas



The Messanger (orginal titel: Afterwards)

Ett melankoliskt drama med inslag av thriller. Filmen handlar om John Malkovich som har förmågan att se när en människa snart ska dö. Men tyvärr kan han inte göra något åt det - bara förbereda personen för det som komma skall. en ung man blir kontaktad av honom och vi får följa hans förberedelse inför slutet...

Filmen är lagom spännande och för en stillsamt igenom sorgliga omständigheter. Välgjort, och med en twist i slutet, men inte en film som är värd ett högre betyg än 3 kaniner.    

/Jonas

Betyg vecka 13

Denna veckan föll betygen ut som följer:

Bio-premiärer

Den fantastiska räven -
fem kaniner

The Bounty Hunter - tre kaniner


DVD-premiärer

The Messanger
tre kaniner

Jennifer´s Body
- två kaniner

Harvey på rävjakt

Äntligen har Den fantastiska räven kommit till våra biografer. Det firar vi med ett retrospectiv av indiependentkungen Wes Anderson.  Mer romkom med Gerard Butler. Denna gång är det Jennifer Aniston han försöker snärja i The Bounty Hunter. Pusher-regissören Nicolas Winding Refns nya film Valhalla Rising går inte upp på bio i Göteborg. Är den värd en biljett till Stockholm?  Diablo Codys senaste film kom aldrig till oss på bio, så det blir direkt till dvd för Jennifer's Body. Juno-manusförfattaren har här lagt till en demon för att krydda upp High Schoolmiljön.  John Malcovich medverkar i två av veckans dvdsläpp. Vi valde att se dramat The Messanger (orginaltitel:Afterwards).

Lyssna på Harvey 13.00 fredag eller söndag på 103,1 MHz eller www.k103.se.

Afterwards (DVD) ~ John Malkovich (actor) Cover Art

RSS 2.0