Betyg vecka 50

Premiär på bio:
 
Mammas pojkar - 3 kaniner
 
Änglarnas andel - 3 kaniner
 

Säsongsavslutning: Mammas Pojkar, Änglarnas andel och samtliga julpremiärer

I 2012s sista Harvey recenserar vi biopremiärerna Mammas Pojkar (av Ulf Malmros, känd för bl.a. Smala Sussie) och diskbänksrealismens fader Ken Loachs nya film: Änglarnas andel.

Julen är späckad med biopremiärer och vi berättar allt ni behöver veta om filmerna Berättelsen om Pi, Sune i Grekland - all inclusive, Rust and bones, Uppe på vallmokullen, Hitta Nemo 3D och Jack Reacher.

Veckans filmquiz har inte helt oväntat JULEN som tema. Genom att svara rätt på följande tre frågor och maila in svaren till [email protected] kan du vinna ett fint filmrelaterat pris (!):

1. I julklandern från 1991 - Sunes jul - trånar Sune efter att få pussa flickan Sophie. Men vad är det han ger henne i julklapp?

2. I How the Grinch stole the Christmas, eller Grinchen - julen är stulen, från 2000, med Jim Carrey, möter vi en grön, elak varelse - Grinchen - som hatar julen. Filmen är baserad på en bok och vår fråga är: vem är det som har skrivit boken?

3. I klassikern Karl-Bertil Jonssons julafton sitter pappa Tycho och kollar på en gammal svensk film från 1944 - vad heter filmen?


Betyg vecka 49

Premiär på bio:
 
Caesar måste dö - 3 kaniner
 
Premiär på dvd:
 
Modig - 4 kaniner

Caesar måste dö, Modig och The Hobbit

I veckans Harvey recenserar vi den prisade, italienska filmen Caesar must die som går upp på Hagabion samt Pixarfilmen Modig, som nu går att hyra i videobutikerna.

Nästa onsdag går årets kanske största film - the Hobbit - upp på biograferna och Harvey ger er allt ni behöver veta om filmen.

Veckans quiz - med inspiration från filmen Modig - handlar om starka kvinnor i film. Genom att skicka in svaren på nedanstående tre frågor till [email protected] kan du vinna ett fint filmrelaterat pris!

1. Filmen Frida, från 2002, är en biografi om den mexikanska konstnärinnan och ikonen Frida Kahlo. Frida levde med polio sedan barnsben men hon överlevde också en annan smärtsam händelse som inträffade när hon var 18 år.

Fråga 1: Vilken var den smärtsamma händelsen som inträffade?

2. Persepolis är en tecknad film från 2007 som är baserad på Marjane Satrapis fyra självbiografiska serieromaner. När Marjane var riktigt liten hade hon en dröm om vad hon ville bli när hon blev stor, en dröm som av många i 70-talets Iran ansågs väldigt opassande.

Fråga 2: Vad var det Marjane ville bli som var så opassande?

3. Lukas Moodysons Fucking Åmål blev hyllad både i Sverige och internationellt när den hade premiär 1998. Filmen vann flera pris på Guldbaggegalan, bl.a. för Årets svenska film. Först fram till micken för att tacka för priset var huvudrollsinnehavaren Alexandra Dahlström. Istället för ett klassiskt tacktal sa Dahlström: "jag tycker det är lite tråkigt med all sexism och utseendefixering...". Men längre än så hann hon inte innan hon blev avbruten av programledaren för galan, p.g.a. "tidsbrist".

Fråga 3: Vem var programledaren i fråga?


Betyg vecka 48

Premiär på bio:
 
End of watch - 3 kaniner
 
Bekas - 4 kaniner
 
 
Premiär på dvd:
 
Ice Age 4 - Jorden skakar loss - 3 kaniner
 
Dark knight rises - 4 kaniner

RSS 2.0