Betyg vecka 8

Vi är så uppspelta inför söndagens oscarsgala att vi bara mäktade med två recensioner idag. Här är facit:

Letters from Iwo Jima - 3 kaniner
Intressant heljapanskt perspektiv på andra världskriget, utan att riktigt glänsa.

Den nya människan - 3 kaniner
Intressant och upprörande om svensk tvångssterilisering, utan att riktigt glänsa.

Harvey imorgon

Fredagar betyder att du har anledning att damma av den gamla fm-mottagarutrustningen igen, och imorgon är inget undantag. På K103 klockan 1300 får du fullständiga recensioner utav Letters from Iwo Jima och Den nya människan. Dessutom bjuder vi på dvd och tv-tips, samt all vägledning du kan behöva inför söndagens uppesittarnatt med oscarsgalan. Vi hörs!

Letters from Iwo Jima

I Flags of our fathers koncentrerade sig Clint Eastwood på att berätta historien om de amerikanska soldaterna som blev förevigade på den berömda bilden utav flaggresningen under andra världskriget. I Letters from Iwo Jima är det dags att återvända till den japanska ön igen. Den här gången får vi följa händelserna med japanska ögon. En idé så god som någon, men tyvärr blir det inte lika bra i praktiken.

För det första är redan en av filmerna för mycket. Slagfältsscener blir sällan bra hur långa man än gör dem, ändå känns det som att för varje ny krigsfilm som görs skall det slås längdrekord i handkamera och mängdrekord i statister. Två filmer och runt fem timmar material är helt enkelt inte motiverat så tillvida du inte har ett extremt specialintresse.

Nog är ändå Letters from Iwo Jima bitvis intressant, det är ju sällan man får se ett heljapanskt perspektiv på detta sätt. Å andra sidan kan man fråga sig hur mycket som är på riktigt eller trovärdigt i filmen. När amerikaner skall skildra japansk hederskultur är det lätt att tänka sig att en hel del saker fås om bakfoten eller förstoras upp.


/Kennet


Sherrybaby

Laurie Collyer tar upp intressanta frågor i sin regidebut. Vem har rätten till ett barn? Hur många chanser får en förälder som svikit sitt barn? Finns det förmildrande omständigheter som gör att man får fler chanser? Hur måste man leva sitt liv för att vara en bra förälder? När Sherry efter tre års fängelse försöker skapa ett nytt liv för sig och sin 6åriga dotter är hindren många. Brodern och hans fru som tagit hand om barnet har börjat se henne som sin egen och vill inte släppa taget. Collyer har inte gjort en tycka-synd-om film, utan en klarsynt berättelse om hur den som hamnar på botten utnyttjas av alla när den försöker kämpa sig upp. En karaktär som jag uppskattade mycket var Danny Trejos Dean Walker. Här har man skapat en biroll med många nyanser och lämnat standardformuläret. Allra bäst är dock Maggie Gyllenhaal som denna kärlekssökande, totalt utlämnade och samtidigt tuffa tjej.

/Eva


Betyg vecka 7

Ännu en vecka med många premiärer. Här är bokslutet för gårdagens recensioner:

Hannibal Rising - 1 kaniner
Taskig barndom för ung Hannibal Lector ut på hämndturne med samurajsvärd.

Dreamgirls - 3 kaniner
Framgångsaga med The Supremes som förebild men utan deras musik.

Bobby - 4 kaniner
Emilio Estevez samlar stjärneliten för lysande spegling av samhället då och nu genom dagen  Robert F Kennedy mördades.

I dagens Harvey

Snart dags att lyssna på radio igen. Eva har sett Emilio Estevez regissera i Bobby. Och en lillgammal Hannibal ta form i Hannibal rising. Kennet har nästan sett historien om The Supremes i Dreamgirls. Lyssna klockan ett så får du höra om allt detta och lite till.


Kill Your Darlings

Knäppa karaktärer är alltid lika välkommet i filmer. Och vem som är galnast i den svenska amerikanskgjorda Kill Your Darling är svårt att avgöra. Är det den självmordsbenägna transan, psykologen som marknadsför en ny slotmaskin i Las Vegas, kvinnan som lurar ut den svenske manusförfattaren i öknen för att ge honom lite nya idéer och erfarenheter eller producenten som vill skapa en variant av dokusåpan Robinson med psykpatienter? Detta är en roadmovie med svart humor byggd på konstiga karaktärer och situationer som pusslats ihop på ett finurligt sätt. Alexander Skarsgård är klart bäst som den deprimerade transan Geert. Regissören Björne Larsson har plockat med Fares Fares och Andreas Wilson från Sverige och rekryterat resten från USA. Det är roligt att få se den klara favoriten från Ally McBeal, Richard Fish-Greg Germann i rollen som den karriärkåte producenten. En film som fått oförtjänt dåliga recensioner och för lite biolansering i vår stad.


/ Eva


Tyst i salongen!

Ännu en filmfestival är till ända i vår stad Göteborg. Roligt att så många kom till biograferna för att ta del av utbudet. Däremot tycker jag det är tråkigt att konstatera att gruppen besökare som inte har något som helst biovett är stor. Skratta, viska med grannen, gråt, hosta när popcornen hamnar fel eller skrik när det blir läskigt, men i övrigt håll tyst. Det gäller under hela filmen, dvs från första bild och ljudförnimmelse till eftertexterna (ibland ännu längre). En film börjar inte i och med första dialogen. Det är inte ok att prata med grannen i normal samtalston, än mindre att höja rösten för att överrösta filmen för att kunna prata med kompisen fem stolar bort på en annan rad. Mobiltelefoner ska inte pratas i utan vara avstängda. Inte satta på ljudlös vibrering utan vara helt avstängda för att inte störa högtalarna eller personer i publiken med hörapparat. Och har du planer på att gå innan eftertexterna börjat rulla, sitt längs med kanten.

/Eva 


Betyg vecka 6

Många recensioner igår, här kommer sammanfattningen:

Sherrybaby - 4 kaniner
Maggie Gyllenhaal är lysande i sin kamp för sitt barn och ett värdigt liv.

Hoppet - 2 kaniner
Svensk ungdomsfilm om drömmar med styltigt manus.

Darling - 3 kaniner
Segerström är behållningen i lågmält bratsdrama.

Red road - 3 kaniner
Nervkittlande skottsk thriller med lågt tempo.

Children of Men - 3 kaniner
Intressant sci-fi-dystopi i ofruktsam framtid.

Pans labyrinth - 4 kaniner
Saga för vuxna där verkligheten är skrämmande och fantasins värld läskig.

Premiärextravaganza i Harvey

I veckan har vi sett så många biopremiärer att vi inte ens haft tid att skriva nånting om dem. Därför är det extra viktigt att du lyssnar på programmet idag klockan 1300. Förvänta dig recensioner av Sherrybaby, Hoppet, Darling, Red road, Children of Men och Pans labyrinth. Dessutom har vi upptäckt en röd barnatråd mellan alla dessa filmer.

Entourage

Tjoho, imorgon fortsätter SVT visa Entourage. Har du inte sett serien så är det bara att hoppa på tåget på en gång. Hittils har det faktiskt bara blivit bättre och bättre, så länge man är det minsta intresserad av cameoroller och hollywoodreferenser vill säga. Det har varit ett omotiverat långt uppehåll länge nog nu.

Betyg vecka 5

I dagens program var det exakt dessa kaniner som fick nya hem:

Smokin aces - 2 kaniner
Spretig Snatchwannabekomedi med löjligt manus.

Natt på museet - 3 kaniner
Trivsam familjekomedi med roliga biroller.

The Queen - 4 kaniner
Välspelat drama om engelska kungahuset.

Lyssna!

Imorgon, eller snarare senare idag om man ska vara petnoga, sänder Harvey sitt andra program. Flera intressanta premiärer vankas på fredag kväll, och vi kan recensera The Queen, Natt på museet och Smokin Aces. Anders kommer förbi och gästar och då blir det snack om den pågående filmfestivalen i vår stad. Så klockan 13:00, ratta in 103,1 MHz på det ena eller andra sättet.

Paprika

Denna japanska anime är en tripp väl värd sitt pris. Smart, rolig, vacker, fashinerande och spännande. I en nära framtid uppfinner vetenskapsmännen en maskin som gör det möjligt för forskare att se och interagera med sina patienters drömmar. När maskinen stjäls av någon som vill ta kontroll över folkets innersta tankar försvinner gränsen mellan verklighet och dröm. Jag är mycket imponerad av hur man här vävt samman både filosofiska och moraliska aspekter med ren action. Tempot är högt och fantasin har inga gränser. Man tvekar inte heller att blanda in både humor och metaperspektiv. Det visuella är dessutom helt magiskt. Paprika har just visats på Göteborgs Filmfestival, och jag vet inget om ev bioframtid i Sverige eller släpp på DVD. Men håll ögonen öppna, för denna film är ett guldkorn.

/Eva


RSS 2.0