WebbHarvey

Denna veckan har vi ledigt från etern. (Lyssnar du riktigt noga hör du en repris från förra veckan.)

Men inte kan Harveys medlemmar hålla sig från premiärerna inte. Så du kommer ändå få en del tips och kommentarer om veckans aktuella filmer. Håll utkik här på bloggen under veckan. James Gandolfini är aktuell med den politiska farsen In the loop. På dvd kommer denna veckan två stora uppföljare: Änglar och Demoner och Natt på museet 2. Dessutom släpps Sandra Bullocks senaste komedi The Proposal och Juliette Binoches drama Paris.



Betyg vecka 43

Ett stark premiärhelg på biograferna.  

Bio-premiärer

Apan fyra kaniner

Zombieland fyra kaniner

500 days of Summer fyra kaniner

DVD-premiärer

My bloody valentine två kaniner

Breakfast with Scot tre kaniner

Harvey sänds på fredagar kl 13.00 och går i repris på söndagar kl 13.00.


My bloody valentine

Onödig remejk på dussinskräckis. Mest intressant för 3D-effekterna, men på BluRayskiva fungerar det inte lika bra som på stor duk i biosalong. Rödgröna glasögon ger förvisso ett häftigt djup, men lockar till alltför mycket effektsökeri. Och hur bra är egentligen en splatterskräckis när blodet missfärgas kaffebrunt?

/Kennet


Breakfast with Scot

Vad händer när ett par plötsligt bli fosterföräldrar åt ett barn som är deras raka motsats? En film som helt bärs upp av skådespelarna. Historien i sig är ganska genomskinlig och manuset är som en schweizerost när det gäller logik och rimlighet. Men relationen mellan karaktärerna gör filmen värd att uppmärksamma. Speciellt Thomas Cavanagh (Ed från serien med samma namn) är underhållande att se. /Eva


Zombieland

Inga krussiduller. Bara rakt på sak, befriande underhållande zombieröjande. Här är det inte tänkt att skrämmas med läskiga effekter, utan bara leverera en actionkomedi med lite blodsplatter i bakgrunden. Det blir heller aldrig löjligt som man skulle kunna tro. Snarare bitvis genialiskt, i synnerhet när vilsna överlevare ska hälsa på hemma hos Bill Murray.

/Kennet


Apan

Jesper Ganslandts första spelfilm efter debuten Farväl Falkenberg är en förvirrande och obehaglig historia. På nära håll följer kameran huvudpersonen Krister under en ångestladdad dag efter att han vaknat med blodiga händer på badrumsgolvet. Alla kommer inte upskatta dethär filmexperimentet som är fattigt på dialog men rikt på obesvarade frågor som surrar i huvet på en i efterhand. Det liknar inte riktigt nåt jag sett på en bioduk tidigare.

/Valter

500 days of Summer

"This is not a love story. It is a story about love." Så står det på filmaffischerna och det är faktiskt en bra beskrivning av vilken typ av film det är.

Det är inte fråga om en historia som utspelar sig under 500 dagar av sommar utan under 500 dagar av Summer, en ung flicka spelad av Zoey Deschanel. Joseph Gordon-lewitt spelar den manlige huvudpersonen och det är honom vi får följa under dessa 500 dagar.

Filmen är snyggt upplagd; vi får med hjälp av en dagräknare veta vilken av de 500 dagarna det är när scenerna börjar. Vi kastas fram och tillbaks i tiden men alltid med en tydlig indikaton när man befinner sig. Ploten är alltså inte så svår att hänga med i - det är ju trots allt bara en kärlekshistoria mellan två personer vi har att göra med. Men det är kul, det är spännande, det är välgjort och välskrivet. Filmen blandar glädje med sorg hejvilt och handlar om två människors relation till varandra och den lycka och de problem de får ut av den. Ett annat plus är de två bästa kompisarna vår manlige huvudroll umgås med. Manlig vänskap i amerikansk film har fått ett uppsving de senaste åren, t.ex. i Superbad, Step Brothers och Pineapple Express. Den här filmen koncentrerar sig inte på just det temat, men har ändå flera roliga scener när männen umgås.

500 days of Summer är en frisk fläkt i kärlekskomediträsket och jag tror att de flesta som ser den kommer att tycka om den. Fyra välförtjänta kaniner delar jag ut!

/Jonas

I veckans Harvey

Lilla spöket laban går upp på bio på fredag. Men det struntar vi i och recenserar istället alla andra premiärer. Valter delar ut kaniner till Apan av Jesper Ganslandt, Kennet har sett Woody Harrelson i Zombieland och Jonas berättar historien om kärlek, eller kärlekshistorian, 500 Days of Summer. Även DVD-släppen synas i sömmarna. Eva recenserar familjekomedin Breakfast with Scot och Kennet skräckisen My bloody valentine. Dessutom massa tv-tips och filmnyheter.

Lyssna på Harvey. I K103 - Göteborgs studentradio. Fredag 13:00. 103,1 MHz.

Big fat important movie

Michael Moore får sina fiskar varma när parodifilmsfabriken ger sig an dokumentärgenren. Tyvärr är filmen lika trött och tråkig som vi vant oss vid att spoofrullarna är nuförtiden, och fiskarna blir inte ens ljumma.

/Kennet


Cardboard memories

Finurlig, dråglig och rolig liten pärla om glömska, minnen och drömmen om att vara eller bli oberoende. Matthew Broderick och Alan Alda är lysande tillsammans och det är inte utan att hela ensmblens hopsättning för tankarna till Little Miss Sunshine. Orginaltitel: Diminished Capacity.

/Eva

Bröllopsfotografen

Bröllopsfotografen är en film med mycket färg, ett härligt soundtrack och ett mycket snyggt foto. Den har en gedigen uppsättning talangfulla skådespelare och en begåvad regissör och manusförfattare i Ulf Malmros.
Filmen kickar igång precis så som jag hade hoppats - en känsla av Smala Sussie fast med en helt ny plot. I denna film ska den manligen huvudpersonen bege sig till storstan för att göra karriär som fotograf, bröllopsfotograf dessutom. Ni förstår säkert att det kommer innebära en hel del konflikter när den bonnige, frispråkige värmlänningen invaderar den fisförnäma överklassen. Men det finns hopp även för överklassen när Tuva Novotny tar vår huvudperson för den han är och en kärlekshistoria blommar upp.

Jag vill inte säga så mycket mer om vad som händer i filmen. Men jag blev besviken på hur jag kände mig snuvad på en bra feelgood film. Personligen blev jag mer deprimerad och tappade tron för att människor vågar stå för dom de är och bry sig om det som verkligen är viktigt i livet. Filmen öppnar starkt men för mig gled den sakta nedåt i betygskalan tills jag inte kan belöna den med fler än två kaniner, om än en stark tvåa. 

/Jonas
 


The Young Victoria

När filmen rullar igång och jag inser att det är en brittisk kostymfilm jag ska få se så känner jag en tyngd läggas över mig. Jag har aldrig varit direkt förtjust i den filmgenren - pompösa britter, som rider omkring, vadandes i  alldeles för mkt pengar och makt. Det känns som det gjorts tillräckligt många gånger nu. Men den här filmen var inte alls som jag hade väntat mig. Filmen är en välgjord, spännande kärlekshistoria, visade det sig, om den unga drottningen Victoria och prins Albert. Emily Blunt och Rupert Friend spelar de bägge huvudrollerna, och tillsammans med en rad andra övertygande halvkända skådisar hjälpte dom mig att verkligen komma in i filmen.

Hade jag skrattat eller gråtit hade filmen kommit upp till ett högre betyg, men jag kände mig inte tillräckligt berörd för att dela ut mer än tre kaniner. En film för dig som gillar brittisk kostymfilm, bra okända skådisar, kärlekshistorier och politiskt rävspel.

/Jonas


Upp (3D)

Det första som slår mig är hur lite Pixars senaste mästerverk vänder sig till barn. Fokuset ligger på ålderdom, ensamhet och känslan av att ha missat sin chans i livet. Djurtätheten är ändå tillräckligt hög för att denna färgglada karamell ska gå hem hos de unga. Att se den i 3D ger ett extra djup som förhöjer den underbara animeringen. Rolig, tänkvärd och söt.

/Eva

Betyg vecka 42

I Harvey den 16 oktober delade vi ut kaniner som följer:

Bio-premiärer

Upp (3D) fyra kaniner

Bröllopsfotografen två kaniner

The Young Victoria - tre kaniner

DVD-premiärer

Big fat important movie - en kanin

Cardboard memories tre kaniner


Harvey sänds på fredagar kl 13.00 och går i repris på söndagar kl 13.00.

Harvey filosoferar

Filmprogrammet Harvey bjuder på ett fullspäckat program i veckan. Jonas har sett svenska Bröllopsfotografen och kostymdramat The Young Victoria. Eva tittar Upp (i 3D). Kennet har sett Big fat important movie på DVD. Eva drar sig till minnes att hon sett alzheimerskomedin Cardboard memories. Anders berättar om purfärska Hollywoodrykten och rapporterar från tv-tablån vad som är värt att se i veckan. I studion får vi besök av Filosoffilmarna, Fifi, som delger oss sina kommande filmprojekt.

Harvey hör du på fredag klockan 13:00. Repris söndag samma tid. Självklart på K103.




Monsters vs Aliens

Animerade familjekomedier brukar alltid vara ett säkert kort om man bara söker charmig underhållning. Monsters VS Aliens är inget undantag. Slemblobben som Seth Rogen ger röst till är amazing! /Kennet


Mañana

Om två killars förhållanden till tjejer och vuxenlivet. Ett försök att göra en avslappnad och mysig relationskomedi som oftast snarare känns krystad och konstlad.

/Eva

Fame

Det här är absolut ingen film som riktar sig till mig. Eller det var åtminstone så det kändes när jag såg den. Filmen handlar om en grupp unga tjejer och killar som kommer in på en väldigt prestigefull skola där begåvade elever inom dans, sång, musikinstrument, film och andra artistiska grenar kan lyckas att slå igenom och lyckas med drömmen att få jobba med det de älskar mest. Den grupp av elever vi får följa har alla olika stereotypiska drag man kan tänka sig och filmen fortsätter med att sätta in dom i situationer som inte känns det minsta överaskande. Konflikter med föräldrar som inte tror på en karriär som artist, konflikter mellan älskande ungdomar och såklart: konflikter med sig själva, att våga vara den de vill vara.

Alltså, jag tror att det finns dom som kommer älska den här filmen. Det finns feelgood-scener när halva skolan spontant börjar dansa, sjunga och spela musik, det är personliga utvecklingar som heter duga och det finns kärlek lite här och var. Men jag klarar inte av det här, det är för mycket för mig. Det är förutsägbart och fullt av klischéer och stereotyper. Man kastas fort framåt i tiden utan att lära känna någon av de många huvudpersonerna ordentligt vilket gör att man inte känner varken det ena eller det andra när sorg och glädje drabbar dem. En film för dig som älskar amerikanska ungdomsfilmer, dans och sång.

/Jonas



Tidsresenärens hustru

Tidsresenärens hustru handlar om Henry, en man (spelad av Eric Bana) som kan resa fram och tillbaks i tiden (ofta reser han i tiden utan att kunna styra över det), och den relation han får med den vackra kvinnan Clare (spelad av Rachel McAdams). Våra huvudrollsinnehavare övertygar men även hela filmteamet, från fotot, till musiken till regissören får mig att känna mig mycket berörd av filmen. Och så själva manuset såklart. Jag menar, att göra en renodlad kärlekshistoria med timetravelling är ju en mäktig idé! Jag är glad att de inte koncentrerade sig för mycket på problematiken kring hur man kan ändra framtiden genom att resa tillbaks i tiden och ändra på något. Det var inte det centrala i filmen.

Nej för mig kändes det som de logiska luckor som fanns, att ifrågasätta vissa tveksamma detaljer var småsaker som kom fram först flera dagar efter jag sett filmen och tänkt efter ordentligt. I salongen satt jag med tårar i ögonen och kunde inte bry mig om något annat än det filmen ville att jag skulle bry mig om. Och då tycker jag att en film lyckats. Fyra kaniner!

/Jonas



Betyg vecka 41

I Harvey den 9 oktober bedömdes dessa filmer enligt kaninskalan Harvey:

Bio-premiärer

Tidsresenärens hustru fyra kaniner

Fame två kaniner


DVD-premiärer

Mañana två kaniner

Monsters vs Aliens tre kaniner

Harvey värderar svensk film

Det har varit mycket tal om det svenska filmavtalet i veckan. Harvey funderar denna veckan på vem som ska betala för våra svenska filmer och vad vi själva är beredda att betala. På bio går nyproduktionen av Alan Parkers oskarbelönade Fame från 1980 och Tidsresenärens hustru upp. På dvd har vi sett svenska Mañana och animerade Monsters vs Aliens.

Lyssna på Harvey fredag/söndag 13.00 på 103,1 MHz eller www.k103.se.


Fräls oss ifrån ondo

Att Ole Bornedal kan göra spännande thriller har vi vetat sedan Nattvakten. Här bevisar han åter att han kan få åskådaren att sitta på helspänn. Jag får gradvis svårare att andas och en obehaglig känsla av instängdhet tränger sig på. En välkomponerad historia som fängslar från första början. Underbart foto, välklippt och effektivt musikarrangemang. Gillar framförallt sättet de presenterar historien som en berättelse om en samling människor som lika bra i sin galenskap kan vara en saga som en verklig historia. Detta skulle kunna hända, eller har det kanske redan gjort det? 

/Eva

Surrogates

Jag får känslan av att man gjort den här filmen med syftet att peka ut för oss att vi lever vårt liv förmycket genom substitut och teknik. Nu när tekniken finns för att göra skådespelare mer lika 3Dfigurer än "riktiga" människor passar man på att göra Surrugates. En film om en värld där alla ligger hemma och styr sin surrogat som i dess ställe går till jobbet eller hänger med polarna. En värld har skapats som är helt asocialt social. Detta är typexemplet för en film där tekniska möjligheter och en fix idé skapat ett ytligt, innehållslöst och tråkigt resultat. Man har blivit det som de varnar oss för.

/Eva


Knowing

Nicolas Cage spelar John Koestler, astrofysikern som hittar ett papper fulltecknat med siffror som visar sig vara profesior om katastrofer. Hur hanterar man kunskapen om framtida olyckor? Kan man förebygga dem? Vill man ens veta när det kommer gå åt helvete? Många bra frågor som filmen på ett intressant sätt tar upp. En spännande action med ett häftigt om något religöst slut.

/Eva



Take

Minnie Driver, Jeremy Renner
Regi: Charles Oliver

Två främlingars liv vävs samman - en kämpande ensam mamma och en spelnarkoman. Deras väg korsas i tragikens tecken vilket för dem nära varandra men inte gör det lätt.
 
/Anders

The Uninvited

Elizabeth Banks, Emily Browning
Regi: Charles Guard, Thomas Guard

Anna återvänder hem efter att ha varit på ett mentalsjukhus på grund av mammans död. Hemma återförenas hon med sin älskade syster, men möts också av en distanstagande pappa samt hans nya fru som försöker ta över mammans roll i huset. Första natten i huset ser den yngre systern Anna ett spöke som varnar henne för styvmamman. Det står då klart för henne att styvmamman är farligare än vad man tror. Nu måste systrarna övertyga sin pappa om styvmammans riktiga jag - om de överlever. Nyinspelning av den sydkoreanska thrillern "Janghwa, Hongryeon".

/Anders

Protegé

Nick har arbetat sig upp i Hong Kongs knarklangarvärld och står på tur att ta över ansvaret för en heroinliga när hans chef drar sig tillbaka. Men i själva verket är han polis som bara väntar på en chans att avslöja ligans leverentörer och göra det stora tillslaget. Filmen är ett ambitiöst försök att skildra heroinets olika sidor, från skörd och framställning till langning och livet som missbrukare på samhällets botten. Men den fastnar för ofta i platta karaktärer, genreklichéer och överspel.

/Valter

Betyg vecka 40

I Harvey den 2 oktober delade vi ut kaniner som följer:

Bio-premiärer

Fräls oss ifrån ondo fyra kaniner

Surrogates två kaniner


DVD-premiärer

Knowing
fyra kaniner

Take fyra kaniner

Protegé två kaniner

The Uninvited tre kaniner


Harvey sänds på fredagar kl 13.00 och går i repris på söndagar kl 13.00.

Johan Falk - Vapenbröder

Det var kul att se en bra svensk actionfilm när Noll tolerans kom för en herrans massa år sedan - den första Johan Falkfilmen. Men den här är inte mycket mer än en gäspning. Johan Falk är tillbaka vid polisen i GSI - gruppen för särskilda insatser, som en av de sex filmer som nu producerats heter.

Vapenbröder är den andra i ordningen och handlar om ett gäng kriminella med kopplingar i restaurangbranschen. De jobbar med ett uppdrag där de med hjälp av tunga vapen ska frita en krigsfånge från balkankriget som sitter i svenskt förvar.

Men i gänget finns en tipsare. Det är spännande emellanåt, får jag medge, och det finns riktigt bra scener, men filmen är överlag ett långt gäsp trots att den är relativt kort. Jag tror bättre klippning hade löst många problem.

Två kaniner blir det, och inte en pälstuss mer.

/Anders


Allt för henne

Ett franskt väldigt spännande drama om en förälskad man och hans lika hett förälskade fru och deras lilla son. Berättelsen utspelar sig under flera år och handlar hela tiden om att förändra det som inträffar i början av filmen.

När de kommer hem till barnvakten på kvällen ringer det på dörren och mängder av poliser väller in och håller fast paret, rotar i deras tillhörigheter och och tar med sig frun som sannolikt misstänkt för ett mord i parkeringsgaraget vid hennes jobb. Hon blir fälld och hennes make är blint fokuserad på att frita henne.

Den här filmen är en stark trea - tre kaniner. /Anders

Choke

Fight Club-manusmannens roman om en sexmissbrukares liv som historievisualiserare, skådespelare eller som hans mamma säger lite nedvärderande, turistguide. Vi börjar i det klassiska gruppmötet där någon presenterar sitt missbruk och alla hälsar honom välkommen i kör: Hej Leif! Det är fortfarande roligt.

Under första mötet vi får se trycker tjejen som huvudpersonen är sponsor (stödperson) åt, en stringtrosa mellan benen på honom och avviker från ringen och rummet med ett ryck. Han följer efter och under ett samlag i ett kargt publikt toarum får vi under en voice-over veta lite om vad som händer, och vem han är.

Anjelica Huston spelar hans italienska mamma som inte längre känner igen honom.

Jag tycker den kvalitetsmässigt rör sig kring fyra kaniner i betyg.

/Anders

Harvey goes Bananas

Vi har bjudit in Emrik Larsson för att berätta om nya filmklubben Doc Lounge. På premiären den 7 okt visas omtalade Bananas.
Bruce Willis
är bioaktuell i ny action, Surrogates och Ole Bornedal jobbar
vidare i thrillerns värld med Fräls oss i från ondo.
På Dvd har vi tittat närmre på Nicholas Cage Knowing,
Hong-Kongthrillern Protege, skräckrullen The Uninvited och dramat Take.

Lyssna på Harvey fredag/söndag 13.00 på 103,1 MHz eller www.k103.se.

 



Laputa - Slottet i himlen

En av Hayao Miyazakis äldsta filmer. Släpptes i Japan 1986. Historien om en pojke som möter en flicka som kan sväva. Hon härstammar från en försvunnen civilisation i himlen. Tillsammans försöker de återfinna Laputa, den svävande ön i himlen. De är dock inte ensamma om att vilja hitta det gamla landets skatter. En typisk Miyazakiberättelse, vi får vad vi förväntar oss. Fantastiskt animeringsarbete, fashinerande fantasifull historia och väldigt mycket flygande. Detta känns som en idekälla han senare återkommit till. Många karaktärer känns rentav som de återanvänts. Man känner igen ansikten som om de vore skådisar som medverkat i flera filmer. /Eva


Déficit

Gael Garcia Bernal regidebuterar med en film som tidigare gjorts som en lågbudgetproduktion under namnet Ruta 32. Han gestaltar själv den rika Cristobal som är husvakt medan föräldrarna är utomlands. Han och hans syster har bjudit in polarna för en festlig helg. I kulisserna finns tjänstefolket som följer och röjer upp efter de bortskämda tonåringarnas nycker, samtidigt som de vet att husägaren egentligen är på flykt undan förskingring. Filmen har för många ointressanta, outvecklade karaktärer som är svåra att hålla isär. Bernal tar i för mycket i sin gestältning av Cristobal och känns mest gnällig och skrikig. Kanske skulle han låtit någon annan ta huvudrollen och fokuserat mer på regidelen. Huvudroller har han ju inga problem att få ändå.

/Eva

Downloading Nancy

Johan "Stakka Bo" Renck gör regidebut i USA. Med amerikanska skådisar på plats over-there. Kanske för att det ska bli lite bättre och lite coolare, kanske för att det är där den riktiga filmvärlden som räknas finns. Debuten är tyvärr inte så mycket att stoltsera med. Historien om den labila och självplågande Nancy, som fått nog av sitt liv och försöker få till en förändring via kontakter på nätet, lyfter aldrig. Renck försöker få oss att må lika illa som Nancy med sina ljusrörsgröna slitna och öde miljöer, men istället tappar han åskådaren som börjar tänka på annat. Vad gör för övrigt Michael Nyqvist i den här filmen?

/Eva

RSS 2.0