Wall Street - Money never sleeps

Michael Douglas, Shia Labeouf, Carry Mulligan,  Susan Sarandon, Josh Brolin & Charlie Sheen
Regi: Oliver Stone (JFK, Natural Born Killers, Any given Sunday mfl.)


Oliver Stone följer upp sin succé från 1987. Gordon Geeko kommer ut från fängelset och börjar stötta sin blivande svärsons projekt, men med vilket syfte? Shia Labeouf är en bra motvikt till det stora egot Michael Douglas porträtterar. Spännande och väl uppbyggd historia som ligger bra i tiden med bolånekrisens USA. Snyggt inramat med bilder av Manhattan som nu är mindre yuppie och mer hipster, men fortfarande lyssnar på David Byrne.

/Eva


Tusen gånger starkare

En svensk film om en 9e klass där både gruppindelningen och den patriarkala klasstrukturen hotas lösas upp när Saga börjar i klassen. Saga rör om känslor både i skolvärlden och i filmsoffan. En klart sevärd film som jag framförallt rekomenderar till högstadie- och gymnasieelever, men även till lärare och föräldrar.  

/Jonas

Prince of Persia - The Sands of time

Amerikanskt äventyr med Jake Gyllenhaal som har biffat upp sig och stretchat ögonfransarna. Kanske en film för en yngre publik då det gång på gång känns alldeles för löjligt och oseriöst för att bli spännande.    

/Jonas

Betyg vecka 38

En mellanregistersvecka i Harvey.

Bio-premiärer

Wall Street - Money never sleeps - fyra kaniner

Tusen gånger starkare
- tre kaniner



DVD-premiärer

Prince of Persia - The Sands of time - två kaniner


Harvey never sleeps

Dags för den nya Wall Street - Money never sleeps. Oliver Stone gör en uppföljare till 80-talssuccén På bio kan man också se svenska ungdomsfilmen Tusen gånger starkare. Det finns många chanser till film i veckan som kommer. Både egyptisk filmfestival, Doc Lounge och Bokmässan ger unika tillfällen. Vi kollar dessutom över Cinematekets höstutbud. På dvd kan man nu se Jake Gyllenhaal i Prince of Persia - the sands of time.

Harvey på 103,1 MHZ 13.00 fredag och söndag.


The Messanger

The Messenger regisserad av Oren Moverman

Det här är ett nutidsdrama om Will Montgomery, en ung amerikansk soldat som skadats i kriget i Irak och skickas tillbaka till USA där han efter att kurerat sej mirakulöst bra nu skall fullfölja sina sina sista månader i tjänst genom att jobba som ett så kallt dödsändebud. En sådan som bokstavligt talat knackar dörr o meddelar anhöriga till de soldater som stupat i kriget att deras son, bror, man eller vad det nu kan vara har gått bort.

Utan varken utbildning eller tidigare erfarenhet tvingas han mer eller mindre gå in i den här tjänsten som innebär att han dessutom tvingas arbeta tillsammans med en annan gammal krigsveteran från armén som will till en början inte verkar särskilt förtjust i och som i sin tur då skall fungera som någon slags upplärare.

Mötet och relationen mellan de här två militärsnubbarna är väl i stora drag de filmen sedan kommer att kretsa kring även om det främst är Will o hans ambivalens inför hela sin överlevande situation som vi får följa. Till en början är Woody Harrelson, eller Tony Stone som han heter i filmen väldigt mån om att Will skall följa de strikta lagar och regler som skall följas när ett dödsbud ska levereras. Det skall ske snabbt och formellt och får inte under några som helst omständigheter innebära kroppskontakt eller känslomässig involvering med de anhöriga, ingen kroppskontakt och inget prat om oväsentligheter utöver det fruktansvärda budskapet, bara snabbt in och snabbt ut.

Vem som egentligen utnyttjar vems sorg mest är svårt att avgöra i den här verklighetstrogna skildringen om livets olika nivåer av kris. På samma sätt som som Will söker kärlek och förtröstan i en änka de lämat dödsändebud till, söker Tony den vän i Will han kanske aldrig haft o.s.v. det handlar om människor som av olika anledningar tappat kontakten med sina känslor o istället lärt sej leva i olika roller som under filmens gång successivt faller samman.

The messenger är en stark, ärlig film som verkligen griper tag på många punkter med en otroligt imponerande skådepelarensamble.

/Amanda ML

Betyg vecka 37

Bara ett betyg i veckans Harvey, men ett bra sådant.


DVD-premiärer

The Messanger - fyra kaniner

Harvey adapterar dig

Film kommer alltid från en idé som blir ett manus, men var kom idén ifrån? Det är inte alltid det är en ny idé som blir film direkt. Ofta är originalet en bok, en serietidning, ett spel eller kanske en leksak. Idag pratar Harvey om adaptioner. Det är dags för den fjärde Resident Evil - Afterlife (3D), vi blickar bakåt på de tidigare tre och ger uppdaterar dig som känner dig rostig på historien. Direkt till dvd kom filmen som tidigare i år gav Woody Harrelson en Oscar för bästa biroll. Vi har sett The Messenger. Ännu en kvalitetsfilm som fått stora priser och inte går upp på svenska biografer. Vad är det som göra att det blir så? Harvey klurar.

Lyssna på Harvey kl 13.00. På www.k103.se eller 103,1Mhz om du bor i GBG! Repris 13.00 på söndag.


Ond tro

Märklig, udda och suggestiv svensk thriller regisserad av Kristian Petri utifrån dramatikern Magnus Dahlströms manus, med Sonja Richter och Jonas Karlsson i huvrollerna. Mycket välspelat. 


Kristian petri, reggissören säger själv som sitt verk att filmen är som citat ”en klassisk spökhistoria – men nu klädd i en modern skepnad.” och det ringar väl in det hela ganska bra tycker jag. 

Ond tro fortlöper med samma lugna och metodisk takt hela tiden men samtidigt finns en underton av konstant spänning o handlingen är från början till slut påtagbart psykologsikt obehaglig. Man vet inte riktigt vad som är dröm och verklighet och vem som är god och ond. Vem man kan lita på. Det enda man vet är att den så kallade bajonettmördaren fortsätter plöja offer..


/Amanda


Going the distance

En amerikansk rom-kom med Justin Long och Drew Barrymore som spelar ett nykärt par som bestämmer sig för att "go the distance" och inleda ett långdistansförhållande. Filmen lyfts upp av ett brett gäng roliga karaktärer och det är skönt att se Justin Long spela en lite mer vuxen karaktär.    

/Jonas

The American

Amerikansk thriller med George Clooney som spelar en superagent som börjar bli till åren. Men Clooney känns helt fel för rollen och speciellt spännande blir det aldrig. 

/Jonas

The Blind side

Sandra Bullock, Quentin Aaron & Kathy Bates
Regi: John Lee Hancock (The Rookie, The Alamo)

Verklighetsbaserat drama om den amerikanske fotbollspelaren Michael Ohers hårda uppväxt. Sandra Bullock fick en Oscar för rollen som mamman Leigh Anne Tuohy.

Välspelat, intressant och roligt.

/Eva


Invention of lying

Det är det här som är så underbart med film; det finns inga spärrar med hur man kan leka med verkligheten. Ingenting är omöjligt.

Det som blir lite extra roligt o intessant med den här filmen är att det varken är lekfull fantasy eller hypotetisk siencefiction. Filmen utspelar sig istället i reell nutid men en slags alternativ fiktiv sådan. Ett slag ”så här hade världen faktiskt kunnat se ut om vi alla människor helt och hållet saknade förmågan att kunna ljuga”

Bara tanken föder ju nyfikenhet tycker jag. Skaparen från the Office, Mark Bellison, som dessutom spelar huvurollen, har dessutom valt att presentera detta tema i den klassiska komedigenren. Det skall vara humoristiskt. Och hur kan alla dessa ohämmade uttalanden som "Ditt barn ser ut som en råtta" eller "Jag tycker om dig men jag vill inte att våra barn skall få dina gener" inte bli roligt? Eftersom ingen kan säga något annat än sanningen skapar ju detta en mängd pinsamma vardagssituaioner. 

När Ricky (spelad av Mark) plöstigt lär sig hur man kan ljuga förändras inte bara hans verklighet utan hela får stora konsekvenser för hela mänskligheten.. 

Lekfullt roande!

/Amanda ML
 


Prinsessan Lillifee

Fasligt könskonservativ tysk tecknad barnfilm där rosa är färgen i fokus. Rosalandet är det land som regeras av prinsessan Lillifee som visst glömt att fråga sin omvärld om hur de vill ha sitt land. Men lösningen ligger i att de högdragna alverna ger en föreställning för folket i landet. Varken engagerande, rolig, spännande och rekommenderas ej.

/Mio Lee Rapp


Betyg vecka 36

Det enda som saknades var en femma i säsongens första Harvey.

Bio-premiärer

The American - två kaniner

Ond tro - fyra kaniner

Going the distance
- tre kaniner

Prinsessan Lillifee
- två kaniner


DVD-premiärer

Invention of lying - tre kaniner

The Blind Side - fyra kaniner

Harvey is back!

Här ska pratas, diskuteras och recenseras film. Först ut i höst är biopremiärer för George Clooney som The American, romkomen Going the distance med Drew Barrymore och Justin Long och Kristian Petris psykologiska thriller Ond tro. För de allra minsta finns även Prinsessan Lillifee. Dessutom har vi två efterlängtade dvdpremiärer; Ricky Gervais komedi Invention of lying och Sandra Bullocks Oscarsbelönade roll i The Blind side, som av någon outgrundlig anledning inte gick på bio i Sverige. Vi blickar bakåt och utvärderar biosommaren och ger en rapport från Göteborgs Feministiska Filmfestival.

Lyssna på Harvey varje fredag kl 13.00 på 103,1 Mhz eller www.k103.se. Repris söndagar kl 13.00.


Våren 2010 var film bäst på dvd

Hur var filmvåren? Här är lite statistik och snittbetyg från säsongens recensioner.

Bland våra 48 biorecensioner fördelade sig betygen som följer:
5 kaniner - 2 film (Shutter Island, Den fantastiska räven))
4 kaniner - 15 filmer
3 kaniner - 22 filmer
2 kaniner - 6 filmer
1 kanin - 3 filmer (Änglavakt, Sex and the city 2, Kommisarie Späck)

Om man summerar och dividerar kommer man då fram till ett kaninsnitt på 3,14.

Från DVDsläppen hann vi med 34 stycken:
5 kaniner - 2 filmer (Avatar, District 9)
4 kaniner - 12 filmer
3 kaniner - 9 filmer
2 kaniner - 11 filmer
1 kanin - 5 filmer (Land of the lost, I love you Beth Cooper, Trubbel i paradiset, All about Steve, Limits of control)

Snittet blir då 3,29 kaniner.

Denna termin har vi sett många fler filmer på bio än vanligt, kanske gjorde det att snittet föll aningens. Det var dvdpremiärerna som fick det bästa snittet trots att vi satte hela fem bottenbetyg.

Bad Lieutenant - Port of call - New Orleans

Nicolas Cage spelar en polis som verkligen lever upp till filmens titel - han är fan en bad lieutenant, i dubbla avseenden! för han är inte bara bad som i elak och hård - han är även en rätt kass snut. Eftersom Cages karaktär är fett beroende av olika droger spenderar han mest tid med att jävlas med folk för att få tag på knark och lyckas sumpa de flesta av sina yrkesåtaganden.

Cage passar perfekt för rollen och filmen är mestadels bra, men tyvärr känns det lite pretentiöst emellanåt...tre kaniner!    

/Jonas

Prinsessan och grodan

Röster: Anika Noni Rose, Bruno Campos
Regi: Ron Clements & John Musker (Aladdin, Den lilla sjöjungfrun)

Disneysaga i New Orleansmiljö. Roliga djur och mycket jazz. Inget extra, men god kvalitativ handmålad animering.

/Eva

The A-team

Amerikansk actionrulle efter kultförklarade tv-serien från 90-talet. En väldigt underhållande och lekfull film som lyfts upp av rolig dialog och ett sjuhelsikes tempo!   

/Jonas

Betyg vecka 23

Sista veckan för terminen blev det följande betyg satta i Harvey

Bio-premiärer

The A-team - fyra kaniner


DVD-premiärer

Prinsessan och grodan - tre kaniner

Bad Lieutenant - Port of call - New Orleans - tre kaniner

RSS 2.0