X-Men: First Class

James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon
Regi: Matthew Vaughn

Efter tre X-Men och en Originhistoria är det dags att gå riktigt långt tillbaka i tiden. I andra världskriget koncentrationsläger möter vi för första gången Erik Lehnsherr (Magneto), samtidigt som Charles Xavier (Professor X) lever det goda livet på familjens gods. Vi får följa deras uppväxt, utveckling och drivkrafter. Självklart möter vi både gamla och nya X-Men. Förmågor radas upp och flashas precis som kända skådespelare. I rollistan hittar vi James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon, Jennifer Lawrence, Oliver Platt, January Jones m. fl. Det är mycket som ska få plats i detta actionäventyr. Bakgrundshistorien till de första filmerna har vävts ihop med 60-talets politiska situation och dagens groende främlingsfientlighet. Kryddat med tonårsproblem och allmän identitetskris. Allt paketerat som 60-talets Bondfilmer i färgglad popkonst och futuristisk serietidningsteknik. På det stora hela en helt ok popcorn-action.

Tråkigt att man trots att man försöker ta upp utseendefixering och omvärldens objektifiering av kvinnor och delvis män, ändå låter X-kvinnornas främsta och farligaste egenskaper vara just deras skönhet och sexighet.

Jag har också svårt att se att den unge Charles Xavier James McAvoy framställer, skulle bli den Professor X vi sett Patrick Stewart göra. Väldigt olika personligheter.

/Eva

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0