Jägarna 2

Som vår f.d Harveyradiopratare Kennet Sundberg sa, "en svensk polisfilm kommer sällan ensam!". 15 år har gått sedan Jägarna gjorde succé i Sverige. Det är nu, liksom då, Kjell Sundvall som står för regin, med Björn Carlström som medverkande manusförfattare. Och det är nu, liksom då, en tät, spännande polisthriller.
Erik Bäckström (Lassgård) blir återigen inringd för att lösa en mordgåta i sina norrländska hemtrakter. Även den här gången har en av de norrländska huvudkaraktärerna en nära koppling till Erik - hans döde brors (Lennart Jähkel, från första filmen) son har fått en ny plastpappa i Torsten (Stormare), som också är en av de ledande poliserna som Erik får jobba med. Erik får arbeta mot poliskårens fördomar och trångsynthet men börjar snabbt att komma sanningen på spåren och föra handlingen framåt. Vem är mördaren och varför har brottet begåtts?
Även om jag tycker svaren på frågorna börjar avslöjas lite väl tidigt i filmen så lyckas Sundvall knyta ihop en film som håller spänningen uppe. Lassgård och Stormare levererar och fotot och miljöerna gör det till en visuellt mäktig upplevelse. Jag kan personligen tycka att de flesta karaktärer inte var riktigt fulländade, att jag inte riktigt förstod eller accepterade deras handlingar och motivationer, och det påverkade manusets och filmens trovärdighet.

Allt som allt en lyckad uppföljare - vilket är imponerande med tanke på att den skulle följa upp en riktig tungviktare inom modern svensk film.
/Jonas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0