Hanna

Saoirse Ronan, Eric Bana, Cate Blanchett
Regi: Joe Wright

Hanna är den största vitamininjektionen i actiongenren på mycket länge. Kanske är det för att regissören vanligtvis gjort drama och därför inte är fast i de vanliga hjulspåren. Tro dock inte att detta är en långsam, explotionslös diskussion, snarare tvärtom.

Hanna har uppfostrats av sin far i vildmarken långt från modern civilisation. De gömmer sig från organisationen där fadern tidigare arbetat och som också mördat Hannas mor. Målet med Hannas uppfostran är att hitta mördaren för att möjliggöra ett liv utan ständig flykt.

Hanna som karaktär är mycket faschinerande och engagerande. Bortsett från att hon är en fullfjädrad mördare, skiljer hon sig från både andra barn och vuxna genom sin annorlunda uppväxt. Det är uppfriskande att följa hennes första kontakter med den okända omvärlden och perspektivgivande för en själv som åskådare. Det finns också något eggande i just det faktum att hon är motsatsen till det hjälplösa offer man förväntar sig att barn ska vara. 

På många sätt är detta lika mycket en saga för vuxna som en actionfilm. Vi rör oss snabbt mellan olika miljöer som skildras på ett vackert, grafiskt och ofta annorlunda sätt. Många av karaktärerna har drag av seriefigurer, men blir ändå trovärdiga inom ramarna för denna verkligheten. Krydda detta med ett kalasmanus pådrivet av årets bästa soundtrack signerat The Chemical Brothers så har du årets bästa action.

/Eva

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0