A dangerous method

Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen
Regi: David Cronenberg

I Schweiz börjar Carl Jung använda en metod skapad av Österrikaren Sigmund Freud för att bota en hysterik kvinna på sin klinik. Efter goda resultat med den ännu okonventuella metoden vänder han sig till upphovsmannen för reflektioner och vidare analyser. En långvarig vänskap och ett djuplodande samarbete leder till psykoanalysens utveckling.

Cronenberg fokuserar mer på Jung än Freud i den här historien. Hans privatlivs turer och egna funderingar som inte alltid stämmer överrens med Freuds. Relationen till hans olika patienter och även funderingarna över hans egna psyke och handlingar. Vi får ta del av den flitiga brevväxling som fördes mellan de båda psykologerna och se vilket mottagande deras teorier fick bland andra lärda.

Tack vare den omfattande dokumentation de båda männen lämnat efter sig finns mycket av deras idéer och dialoger bevarade. De är självklart intressanta både i historiskt perspektiv och för att se vilken stor roll de haft för oss idag. Som film blir detta dock mycket segt och torrt. För mycket stillsam dialog, brevskrivande och uppläsande. Vi har tre mycket kompetenta skådespelare som ger fina och trovärdiga gesteltningar av dessa historiska personer, men det räcker inte för att blåsa liv i denna historia. Den känns könlös, vilket är galet när kärnfrågan här är undantryckt sexualitet. Detta drama behöver starkare dramatik och lite mera stake.

/Eva

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0