Submarine

Craig Roberts, Paddy Considine, Sally Hawkins
Regi & Manus: Richard Ayoade

Kanske har du sett Richard Ayoade skådespela i de brittiska komediserierna The Mighty Boosh eller The IT Crowd. Nu har det blivit dags för hans regidebut för fiktion. Det är 80-tal i England och 15årige Oliver Tate har kärleksproblem. Både egna och andras. Han har just fått sin första flickvän och hoppas att det nu blivit dags att förlora oskulden, men är hon av samma åsikt? Hans mammas ungdomskärlek flyttar in i huset bredvid och förädrarnas redan kyliga äktenskap blir allt kallare. Hur ska Oliver förhindra en skilsmässa? 

En söt och underhållande ungdomsskildring om nyfikenhet och osäkerhet. Lika mycket en skildring av en speciell era som tidlösa situationer och problem. Oliver Tate är en lillgammal, grubblande och finurlig karaktär som man snabbt fattar tycke för. Det märks att Richard Ayoade jobbat länge med komedi. Han blandar lätt lustigheter med trivialiteter och absurditeter utan att upprepa sig. Han tar enkelt fram det komiska i de seriösaste situationerna utan att mista allvaret.

Det vackra uppfinningsrikt detaljerade fotot för tankarna till Wes Anderson och en liten koppling finns faktiskt i och med att Ben Stiller är en av producenterna. Med tanke på att Richard Ayoade regisserade dokumentären Arctic Monkeys at the Apollo, är det inte så förvånande att Alex Turner gjort hela soundtracket till filmen. Det sätter mycket vackert tonen till denna finurliga, mysiga och charmiga indiepärla. Missa inte.

/Eva

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0