Gamer

Gamer utspelar sig i USA i en inte alltför avlägsen framtid. Spelutvecklingen har tagit ett jättesteg framåt och har med hjälp av Nano-teknologin lyckats skapa ett slags spel där spelarna får kontroll över verkliga människor. Först var det ett slags Sims som kallas Society där man kunde betala för att styra över andra människor. När det tröttats ut så bestämde sig hjärnan bakom det hela, Ken Castle, (spelad av John C Reilly alias Dexter) för att ta det ett steg längre: dödsdömda fångar får göra upp mot varandra i en kamp om liv och död och överlever man 30 matcher så vinner man sin frihet. Huvudpersonen Kable (spelad av Gerard Butler) har vunnit typ 27-28 matcher när man kommer in i filmen.

Men jag förstår inte riktigt hur filmmakarna vill att man ska känna sig. Kable har i filmen en slags stjärnstatus och verkar vara en jävligt hård badassmotherfucker, men i själva verket skulle ju Napoleon Dynamite kunna komma in och slakta loss, bara du har en bra spelare som styr honom. Jaja nu råkar ju Kable vara en badass även utanför spelet (men naturligtvis inte ond, nej nej, oskyldigt dömd och med fru och dotter som väntar på honom utanför).

Kameraarbetet leker med tanken att det man ser är ett spel så det skimrar och hoppar som om man ser en dålig inspelning, vilket mest är irriterande och gör det svårt att behålla fokus. Butler är sjukt tråkig som actionhjälte och borde ta sig en funderare på vad han är bra på att spela egentligen, jag har inte gillat honom i något sen han leverade en grym rollgestaltning som kungen av Sparta i 300.

Hela filmen känns som ett ihopplock av en rad olika bra och dåliga filmer. Re-maken av Deathrace 2000, Deathrace, som släpptes för ett år sen typ har exakt samma dödsdömda-fångar-får-slåss-om-sin-frihet-scenario som Gamer. Redan i Existenz, av Cronenberg (som i sin tur bygger på en tidigare film) får man spela ett dataspel med kontroll över en människokropp. Skurken i Equilibrium har nästan exakt samma vision som Castle i Gamer. ja, har för mig att det var nån mer film oxå men nog om detta.

Gamer har i sitt försvar ett högt tempo, en cool (om än ihopplockad) story och inga direkt tråkiga transportsträckor. Men det gör ju oxå att man inte hinner börja bry sig det minsta om någon i filmen, och att behöva se 90minuter pangpang är inte lika kul som det var på 90-talet.

I det stora hela var jag besviken på filmen och tycker att 2 kaniner är ett ganska generöst betyg.

/Jonas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0