Coco - livet före Chanel

Det är svårt att recensera en film om denna mytomspunna, säregna stilikon utan att få det att låta som en avhandling i fransk mode-historia. Hon var den första kvinna som ville ha klänningar utan korsett, skor utan klackar och hattar utan fjädrar och hon lyckades ta sig fram i en hårt kontrollerad mansdominerad bransch och lyckades ta sig från fattigdomens barnhem på landsbygden till grundandet av ett eget mode-hus i Paris. Hon etablerade en helt ny, unik, androgyn stil som präglar vår mode-industri än idag.

I filmen begränsas denna resa till tiden innan hon blev känd och upptäckt. Coco, eller Gabrielle som hon egentligen heter porträtteras mästerligt av Audrey Tauto som verkar vara till synes skräddarsydd för rollen. Hon bär faktiskt upp hela handlingen. Det känns som om det man är ute efter är att fånga upp Cocos envisa kamp mot bättre levnadsvillkor och professionell framgång genom hennes relationer i de inre societetskretsarna och hennes integritet gentemot överklassens översitteri. Men ibland går det lite på tomgång och den fastnar lätt i ovensentligheter, bland annat en ganska platt, färglös romans med en stilig, engelsk affärsman som enligt mig får alldeles för stort utrymme.

Det är främst när historien fokuserar på hennes förunderliga och dynamiska personlighet som man vaknar till. Hon är strategisk, beräknelig och ibland till och med otacksamt bortskämd men man får också stundtals se hennes ömma, osäkra sidor. En balansgång mellan olika ytterligheter som gör detta verkliga levnadsöde fascinerande även om filmen i helhet varken är särskilt spännande eller ärligt engagerande.
Det är ingen dålig film men man får mest passa på att njuta av den vackra scenografin och låta sig fascineras av det visuella bildspråket för det är i stora drag ganska mycket yta och lite innehåll.  Dessutom fastnar den lätt i klassiska klichéer och håller sig tryggt och fegt inom förutsägbara ramar.

Jag tror att Cocos verkliga liv var betydligt mer underhållande så mitt tips är att förkovra sig i det på andra sätt.
Dock helt klart inspirerade för trogna mode-fantaster!

/Amanda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0