Whatever works

Woody Allen har varit i Europa ett tag nu, de fyra senaste filmerna utspelar sig här – Vicky Cristina Barcelona i och omkring – just det – Barcelona, medan Cassandra’s Dream, Scoop och Matchpoint filmats framförallt i London och England.

 

Men nu är historien tillbaka på Manhattan i New York – och visst känns det som det är den där typen av film igen som Woody Allen gjorde mellan 1977 och 1980 - filmer som Annie Hall, Interiors som är en kärleksförklaring till Ingmar Bergman med mycket ångest och vita väggar, och så mästerverket Manhattan.

 

I huvudrollen som den där bittra och explicita karaktären som har ångest för att dö, att ha sex och suger sig fast i intellektuella diskussioner – den som Woody Allen så många gånger spelat själv – här har han hittat den som kanske är den bästa typecastingen i världshistorien. För visst är det självklart att Larry David från Curb Your Enthusiasm, eller Simma lugnt larry (som den heter i SVT) är den naturliga arvtagaren för rolltypen. Det är ju Larry David som också skapade serien Seinfeld för hundra år sedan.

 

Han spelar Boris Yellnikoff, en mycket osympatisk man, som är en framstående fysiker och tycker att livet börjat bli meningslöst. En stark Woody Allen-komedi. Och har du inte vågat dig på Woody  Allen förut är det dags att göra det här. Nästan fantastiskt!

 

/Anders


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0