Bananas!*

Det har varit svårt att undgå debatten runt den lilla svenska dokumentärfilmen som blev stämd av det amerikanska storföretaget Dole. Och därmed väcktes också nyfikenheten och suget att se anledningen till snacket. Även i filmen är det en stämning som står i fokus. Bananjätten står åtalad av dess plantagearbetare i Nicaragua. Vi följer försvarsadvokaten Juan Dominguez efterforskningar och förberedelser inför och under rättegången både i USA och på plats på plantagen. Vi hör arbetarnas berättelser om hur de i arbetet utsatts för gifter som gjort dem sterila och hur deras liv påverkats av detta. Vi får vara med på långa utfrågningar och redogörelser i rättssalen. Hela processen beskrivs väl och det är lätt att hänga med i de olika turerna i det amerikanska, annars snåriga, rättssystemet. Porträttet av försvarsadvokaten Juan Dominguez är i sig fashinerande. Han framställs som Robin Hoods latinokusin som strider gratis för den lilla människans sak om han inte går segrande ur slaget. Det är roligt att man lagt ner mycket arbete på att visa vem och hur han är även vid sidan av sitt fall.

Det är svårt att inte ryckas med av de fakta som presenteras. Dokumentären tar ganska tydlig ställning till vilken sida den stödjer. Man kan anmärka på att det är väldigt få röster från Doles sida utanför rättegångsscenerna. Om de avböjt eller inte kunnat intervjuas på grund av målet borde det framgå i filmen. Men bara för att detta inte är en helt neutral dokumentär betyder det inte att det den presenterar är osant eller modifierat. Överlag känns Bananas!* både trovärdig och noggrant efterforskad.

Nästa intressanta del blir att se om Fredrik Gerttens beslut att göra en dokumentär om hur det var att bli stämd av ett amerikanskt storföretag blir verklighet.

/Eva
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0