The Queen / D.O.A.P

Såg två filmer igår som var ganska olika egentligen men som ändå låg väldigt nära varandra i ämnesvalet. Temat för dagen var död och statsöverhuvuden.

The Queen var den mer traditionella av filmerna, i facket "baserat på en verklig händelse". I titelrollen som engelsk drottning ser vi Helen Mirren, och filmen utspelar sig i svallvågorna efter Lady Dianas död. Premiärminister Blair var vid tillfället ganska färsk i kläderna, och gnissel uppstår mellan parlamentet och kungahuset om hur den nationella landssorgen bör hanteras. Överlag fullt av bra och porträttlika skådespelarinsatser, och filmer där monarki får sig några törnar ligger iaf mig varmt om hjärtat.

D.O.A.P (Death of a president) är en lite annan typ av film som rör sig i utmarkerna av genren mockumentär. Med hjälp av autentiska arkivbilder blandat med nyinspelat material berättar man en alternativ version av verkligheten där George W Bush blir skjuten på öppen gata i Chicago. I formen utav en ganska ordinär tv-dokumentär får man sedan följa arbetet med att hitta och fälla presidentmördaren. Inledningsvis väldigt snyggt och fascinerande gjort, då man nära nog "på riktigt" faktiskt får se Bush bli skjuten på film. Men i längden klingar effekten av, och tv-dokumentärmallen följs så skickligt att det i slutändan inte blir så mycket mer spännande att se filmen som vilken halvdann discoveryproduktion som helst.

/Kennet 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0